Numele cotidianului: Mesagerul de Covasna
Anul şi data apariţiei: 22-03-2013
Tematica: "minoritatea română" în județele Covasna și Harghita (cazul bentiței tricolore)
Autorul articolului: Oana Mălina Negrea/AGERPRES
Titlul articolului: Prefectul Dumitru Marinescu: Conflictul de la liceul din Covasna este consecinţa acţiunilor separatiste
Acces online: https://www.mesageruldecovasna.ro/stiri/prefectul-dumitru-marinescu-conflictul-de-la-liceul-din-covasna-este-consecinta-actiunilor-separatiste/

Prefectul Dumitru Marinescu e de părere că situaţia conflictuală de la Liceul „Korosi Csoma Sandor" din Covasna, apărută după ce câţiva elevi români au venit la şcoală cu însemne tricolore naţionale, este consecinţa acţiunilor separatiste din ultimii ani.
Dumitru Marinescu a declarat ieri, pentru AGERPRES că „în ultimii 23 de ani au fost încurajate fenomenele separatiste, inclusiv în şcoli", ajungându-se la situaţii nefireşti, cum este cea de la liceul covăsnean.Prefectul a menţionat că o delegaţie a Ministerului Educaţiei Naţionale a sosit ieri în judeţul Covasna, iar astăzi va merge la Liceul „Korosi Csoma Sandor" pentru a face o anchetă la faţa locului şi stabili măsuri pentru aplanarea conflictului.Acesta a mai spus că a primit un raport din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna prin care i s-a adus la cunoştinţă firul evenimentelor petrecute în ultimele zile, mai exact din data de 15 martie, când trei elevi români au venit la şcoală cu însemne tricolore.Marinescu a precizat că Inspectoratul Şcolar şi conducerea şcolii au avut în cursul zilei de miercuri o întâlnire cu părinţii acestor copii, şi că nu au fost dispune nici un fel de măsuri disciplinare.„Nici nu se impuneau sancţiuni. Cum adică să sancţionezi un copil pentru că poartă tricolorul ţării?! Ceea ce se întâmplă acum la liceul din Covasna este consecinţa acţiunilor separatiste, care s-au amplificat şi iată unde am ajuns. Nu e firesc ce se întâmplă la Covasna, nu trebuie cultivat separatismul, ci buna convieţuire, toleranţa şi respectul faţă de însemnele naţionale", a spus Dumitru Marinescu.Ministerul Educaţiei a dat ieri publicităţii un comunicat de presă în care menţionează că va face verificări la liceul din Covasna, iar ulterior va face publice rezultatele. În comunicat se subliniază că „învăţământul românesc se bazează pe promovarea toleranţei şi a convieţuirii interetnice, pe acceptarea diferenţelor, indiferent de natura acestora, valori universale care constituie piloni ai demnităţii umane".Reacţii politice locale
Mai mulţi politicieni din judeţul Covasna au reacţionat, ieri, la scandalul izbucnit la Liceul „Korosi Csoma Sandor" din staţiunea Covasna.Preşedintele filialei Partidului România Mare, Gică Agrigoroaie, consideră că Ministerul Educaţiei ar trebui să demită conducerea şcolii şi a Inspectoratului Şcolar Covasna. Acesta a afirmat că elevii români au fost supuşi la presiuni pentru a renunţa la purtarea însemnelor naţionale pe considerentul că gestul lor este „provocator".Senatorul PNL Covasna Marius Obreja a declarat, tot ieri, în altă conferinţă de presă, că „tricolorul şi însemnele naţionale se pot purta la vedere oriunde, oricând şi oricât în România", fiind un drept „neîngrădibil" şi „indiscutabil" pentru care înaintaşii poporului român şi-au dat viaţa.Acesta a mai spus că a obţinut acceptul părinţilor uneia dintre elevele românce care a venit la şcoală cu banderola tricoloră timp de mai multe zile, respectiv cea care a fost ameninţată cu moartea pe facebook, şi se va întâlni cu ea în cursul zilei de astăzi pentru a discuta despre cele întâmplate.„Vreau să aflu de la această fată, prin ochii unui copil să văd ce s-a întâmplat în această şcoală, ce a determinat-o să facă acest gest (...) Dacă ea va confirma că a fost forţată să dea jos tricolorul, atunci cu siguranţă o să fac o interpelare la Ministerul Educaţiei şi o să cer să se ia deîndată măsurile pe care legislaţia le impune", a spus Marius Obreja, menţionând, totodată, că este regretabil că se petrec astfel de incidente.El a adăugat că va sesiza Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării dacă în urma acestei discuţii va ajunge la concluzia că elevii români au avut parte de un tratament discriminatoriu şi a afirmat că este nevoie de acţiuni susţinute pentru apropierea copiilor români şi maghiari, pentru educarea lor în spiritul toleranţei etnice şi al respectului reciproc al istoriei, culturii şi simbolurilor proprii, dar şi al statului în care trăim împreună, iar el, personal, va face un pas concret în acest sens.„Intenţionez ca în foarte scurt timp să organizez o caravană cu 2-3 autobuze cu elevi, atât români, cât şi maghiari, pe care să-i duc la Bucureşti, să vadă Capitala ţării, muzee, Parlamentul, să vadă şi altceva", a spus Marius Obreja, în opinia căruia reacţiile de respingere survin pe fondul izolării şi al necunoaşterii celeilalte părţi.Şi liderul PSD Covasna, deputatul Horia Grama, consideră că organele abilitate ale statului trebuie să ia măsuri în acest caz şi să-i tragă la răspundere pe vinovaţi.„Este absolut condamnabil să traumatizezi un copil pentru că a purtat culorile tricolorului, e inacceptabil să faci un caz din aşa ceva. Tricolorul poate fi purtat oricând, în orice zi a anului, pentru că e mândria noastră, a românilor. Tricolorul e sfânt pentru ţară, aşa cum e orice drapel pentru orice ţară", a spus Horia Grama.